Day 11 – Rehellisyys ei peri maata

Aloitan ystäväni sanoin “Uskaltaminen lähtee siitä, ettei ole mitään salattavaa. Tai syytä salata. Eli rehellisyydestä.”

Rehellisyys taitaa olla meille molemmille yhtä tärkeä aihe. Tai ei ainoastaan aihe, vaan tapa miten elämämme. Uskaltaminen tekee silmissäni ihmisestä vahvan ja rohkean. Koen, että tuollaisia ihmisiä usein pelätään. Mutta miksi? Onko sellaisella ihmisellä itsellään salattavaa tai sellaista, mikä ei kestä päivän valoa. Toisaalta, kuka on päättämään tai määrittämään mikä kestää päivän valoa tai ei. Periaatteessa kaikki kestää, koska tekoja ei saa tekemättömiksi, eikä sanoja saa vedetettyä takaisin. Pitääkö meidän silti hyväksyä kaikki ihmiset niidenkin tekojen ja sanojen kanssa, joita emme hyväksy?

Rehellisyyttä on teoissa ja sanoissa. Minulle molemmat yhtä tärkeitä, ja molempia toteutan yhtä paljon. Teot on helpompi määrittää oikeiksi tai vääriksi. Niiden suhteen on helpompi päättää tekeekö vai jättääkö tekemättä. Sanojen suhteen en osaa säästellä. Jos on sanottavaa, tai mielipide asiasta, sanon sen. Niistä ei aina pidetä. Pitäisikö opetella säästelemään? En tiedä. Olenko silloin enää rehellinen? Avoimuus on minulle osa rehellisyyttä.

Rehellisyys on myös ajatuksissa. Ihminen joko on tai ei ole rehellinen. Siitä ei voi pilkkoa pois osia, mihin rehellisyys ei yletä. Onko joku niin vahva, että pystyy säätämään ja määrittämään ajatuksensa ja mietteensä? Ettei niiden joukkoon eksy ja mahdu, tahdosta tai tahtomatta, sellaista, mikä tekoina olisi väärin, epärehellistä. Vai onko rehellisyyttä sallia myös sellaiset. En tiedä.

Miksi salata mitään? Sanoja tai tekoja. Onko silloin enää rehellinen. Vaikka olisikin, niin on helpompi olla avoin. Vai onko salaaminen ja avoimuus sittenkään toisiaan poissulkevia. Salata, piilottaa, voi myös hyviä asioita. Vaikka ainakin minä ajattelen, että salataan ainoastaan jotain mikä on huonoa tai pahaa. Mistä itse ei ole ylpeä, tai muut eivät pidä.

Rehellisyyttä on olla rehellinen, vaikka muut eivät sinusta sen vuoksi pitäisikään. En välitä, mitä muut minusta sen vuoksi, tai muutenkaan, ajattelevat tai pitävät. Rehellisyyttä on se, että on aidosti, siis rehellisesti, sanojensa ja tekojensa takana. Rehellisyys ei peri maata, mutta luulen että rehellisyytemme vuoksi ystävystyimme. Jo sen vuoksi kannatti olla rehellinen, oma itsensä. Kiitos, taas kerran, Sinulle, että olet. Ja kiitos, että saan olla ystäväsi.